top of page

Ankara'da Oryantiring Sporu

ORYANTİRİNG NEDİR❔



BELLİ ARALIKLARLA DÜZENLEDİĞİMİZ ORYANTİRİNG YARIŞMALARININ İŞLEYİŞİ NASIL OLACAK❔

✅ Teknik bilgiye ya da tecrübeye gerek yoktur.

✅ Küçük parkurda deneme yapılarak oryantiring öğretilecektir.

✅ Grup/aile şeklinde yarışılacaktır.

✅ Grup/ailede en az bir çocuk bulunması şarttır. (2-15 yaş arası)

✅ Grup en az 2, en fazla 4 kişi olabilir.

✅ Kolaylaştırılmış oryantiring yapılacaktır.

✅ Hava durumuna uygun ve eşofmanlarınızla geliniz.

✅ Yarışma ve etkinlik yaklaşık 1-1,5 saat arası sürecektir.


‼ ÖNEMLİ NOT: Profesyonel oryantiring sporcularının daha önceden bize bildirimde bulunması ve destek amaçlı yarışması rica olunur. Ödüller spora ve çocukların gelişimine teşvik amaçlı, amatör katılımcılara verilecektir.

Etkinlik/yarışmalarımıza katılan ve sonrasında bu sporla ilgilenmek isteyenler için çalışmalarımız vardır. Haftanın bir gününde belirlenen saatlerde eğitim almanız mümkündür. Hatta lisanslı sporcu olmak isteyenler de iletişime geçebilir.


ORYANTİRİNG NEDİR❔

Oryantiring (koşarak, yürüyerek hedef bulma) her türlü arazide yapılabilen, katılımcıların kontrol noktalarını harita yardımı ile en kısa zamanda ziyaret etmeye çalıştığı akıl oyunu ve bir doğa sporudur.

Kısaca bedensel ve zihinsel çalışmanın birlikte ifadesi olan oryantiring, kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden oryantiring ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.


ORYANTİRİNGİN FAYDALARI NELERDİR❔

Kavramsal Faydaları

• Temelde yön bulma ile ilgili bir spordur. Harita okuma, pusula ile açı alma ve takip etmeyi sürekli kullanmak gerekir.

• Sürekli olarak sporcunun elindeki bilgileri yorumlamasını gerektirir, özellikle haritadan araziye uyarlayarak yorum yapılır.

• Gençleri yeryüzü şekillerini agılayıp kategorize etmeye yöneltir ve kara haritalarına aşinalık kazandırır.

• Coğrafya, matematik, fen bilimleri ve beden eğitimi çalışmaları bu aktivite ile sürekli olarak ve çocuğa hissettirilmeden yapılır.


Fiziksel Faydaları

• Oryantiring koşarak yapılır. Kardiovasküler dayanıklılık ve genel kondisyon arazide hızla ilerlemenin olumlu yan etkileridir.

• Aktivitede başarılı olmak için hızlı, çevik ve kuvvetli olmak gerekir. Kişi sürekli bu yönlerde gelişme kaydeder.

• Bu sporun temel özelliği, içerdiği mücadelenin hem fiziksel hem de zihinsel olmasıdır. İşin içinde harita okumak olduğunda çocuklar genellikle daha fazla antrenman yapmaya ve daha uzun koşmaya başlarlar.


Sosyal ve Bireysel Faydaları

Bu sporun bütün türlerinin kişilerin bireysel ve sosyal özelliklerini geliştirdiği uzun bir zamandır kabul edilmektedir. Aktivite ister yarışma sporu, ister eğlenceli vakit geçirme veya macera yoğunluğu yüksek bir etap şeklinde düzenlensin, kişisel gelişim için çok değerlidir.

Oryantiringin bu alandaki faydaları çok çeşitli olabilir:


• Oryantiring bireyin kendine güvenini ve inancını besleyip büyütür. Çocuklar kendi kararlarının sorumluluğunu alırlar. Ormanlık bir alanda başarılı bir harita okumanın çocukta bıraktığı duygu “gerçekten” başardığıdır.

• Minikler genelde spora birkaç kişilik gruplar halinde başlarlar ve beraber çalışmayı öğrenirler.

• Gençler genellikle vücutlarının fiziksel ihtiyaçlarını karşılarlar: Oryantiringe genç yaşta başlayanların çok azı sigara kullanır.

• Genç oryantiringciler sürekli olarak hedef ve isteklerini net bir şekilde düşünmeye, bunlara ulaşmak için sistemli olarak çok çalışmaya, taş üstüne taş koymaya yönlendirilir.

• Bu spor, özellikle büyük şehirde büyüyen çocukların doğayla tanışmasına vesile olur.

• Ailece yapmaya çok uygun bir aktivitedir: Ailenin bütün bireyleri kendilerine uygun zorlukta parkurlara katılabilir. Aile içi iletişim ve paylaşımı destekler.


Oryantiring için gerekli malzemeler hem azdır, hem de pahalı olmayan bir listedir. Güvenlik prosedürleri gayet gelişmiştir, orman ve parkların kontrollü bölümlerinde yapılır.


Ayrıca, 7'den 70'e Aile Kulübü olarak oryantiring sporunu yeni bir alanda kullanıyoruz. Eğlenceli kısmını eğitimle birleştirip dikkat güçlendirme eğitimleri, üstün yetenekli bireylerin eğitimi, kavram öğretimi ve dikkat/beceri testleri uygulama alanlarında büyük bir salonda çok çeşitli çalışmalar şeklinde uygulamaktayız. Detaylı bilgi için lütfen bizlerle iletişime geçin.

Ankara'da birçok alan oryantiring yapmaya uygundur: Büyük parklar ve hatta bir çok okul bahçesi ilk tanışma aktiviteleri ve temel eğitimler için uygundur. Eğitim ve etkinlik talebinde bulunan kurumlar da bizimle iletişime geçebilir.


Güncel eğitim ve etkinliklerimizi incelemek isterseniz tıklayın.

Comments


bottom of page